Φορητό Εκπαιδευτικό Υλικό

Μουσειοσκευές

 

Τι είναι;

Είναι φορητό εκπαιδευτικό υλικό για θέματα του ελληνικού  παραδοσιακού πολιτισμού. Διακινούνται εκτός Μουσείου και διευκολύνουν την επαφή και την συνεργασία του με τα σχολεία αλλά και άλλους φορείς.

Περιλαμβάνουν ένα πλούσιο εποπτικό υλικό: έντυπα, οπτικοακουστικό υλικό, αντίγραφα εκθεμάτων, παιχνίδια, κατασκευές κ.ά.

Δανείζονται για διάστημα δύο εβδομάδων και βοηθούν τον εκπαιδευτικό να πραγματοποιήσει αντίστοιχο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην τάξη του.

 

Ο κρυολόγος και η κυρά φουφού

Η μουσειοσκευή σχεδιάστηκε με στόχο να φέρει τα παιδιά σε επαφή με την νεοελληνική κεραμεική, τα στάδια κατασκευής και διακόσμησης των κεραμεικών, τα είδη των αντικειμένων που παράγονταν, τις ανάγκες που κάλυπταν.

 

Ένα εργαλείο που το λέγαν αργαλειό

Μια μουσειοσκευή για τη νεοελληνική υφαντική, από τις υφαντικές ύλες και τα στάδια επεξεργασία τους έως την ύφανση, τα είδη και τη χρήση των υφαντών, τα διακοσμητικά θέματα που τα στολίζουν.

 

Καλησπέρα σας πέρα για πέρα! Η παράσταση αρχίζει…

Ο κόσμος του Καραγκιόζη -η ιστορία, οι ήρωες, το ρεπερτόριο, ο λόγος, η κίνηση και η μουσική- ζωντανεύει μέσα από το πλούσιο υλικό της μουσειοσκευής. Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, μικρογραφία μπερντέ και φιγούρες,  φιγούρες για κατασκευή κ.ά.

 

Οι μουσικές της Ελλάδας μέσα από το θέατρο σκιών

Η μουσική ως σημαντικό στοιχείο του θεάτρου σκιών στον ελληνικό χώρο και ως φορέας διαπολιτισμικού διαλόγου.

Η μουσειοσκευή δημιουργήθηκε από τη Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και διακινείται από το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.

 

Το κασελάκι του Θεόφιλου

Μέσα από το υλικό της μουσειοσκευής τα παιδιά  έρχονται σ’ επαφή με τη ζωή και το έργο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ. Γνωρίζουν το ζωγράφο, τη διαδρομή της ζωής του, τη θεματολογία των έργων του, τις πηγές έμπνευσής του, τα χαρακτηριστικά της τέχνης του, και εμπνέονται για να δημιουργήσουν τα δικά τους ζωγραφικά έργα.

 

Το κέντημα είναι γλέντημα

Μια μουσειοσκευή για τα έργα της νεοελληνικής κεντητικής, τα υλικά, τις τεχνικές κατασκευής, τα διακοσμητικά μοτίβα κ.ά.

 

Σφουγγάρια. Το χρυσάφι του βυθού

Με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού υλικού που περιλαμβάνει η μουσειοσκευή, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το επάγγελμα του σφουγγαρά και τη σπογγαλιεία. Γνωρίζουν τις μεθόδους σπογγαλιείας από την αρχαιότητα έως σήμερα, τον εξοπλισμό των δυτών, τη ζωή των τολμηρών σφουγγαράδων, τα είδη των σφουγγαριών και τα στάδια επεξεργασίας τους.

 

Κάθε αγώνισμα και μια γιορτή!

Το υλικό της μουσειοσκευής δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν τα λαϊκά αγωνίσματα που πραγματοποιούνταν ή/και πραγματοποιούνται και σήμερα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, στο πλαίσιο εθιμικών εκδηλώσεων.

 

 

Εκπαιδευτικοί φάκελοι

 

Περιλαμβάνουν ενημερωτικό και φωτογραφικό υλικό και αποτελούν ένα συνοπτικό και εύχρηστο μέσο για μια πρώτη επαφή και γνωριμία των παιδιών με τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό.

 

Οι συλλογές του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Μια σύντομη και περιεκτική εισαγωγή στην ελληνική λαϊκή τέχνη μέσα από διαφάνειες και έντυπο υλικό.

 

Απ’ όλα τα μυριστικά το πιο μυρίζει ο φούρνος

κι απ’ όλα τα λαλούμενα το πιο λαλεί  κανάτα

Ο εκπαιδευτικός φάκελος αναφέρεται στις παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες σε σημαντικούς μεταβατικούς σταθμούς της ζωής του ανθρώπου (γέννηση, βάπτιση, γάμος, θάνατος) καθώς και σε εορταστικές περιόδους του χρόνου.

 

 

 

 

Μην ξεχνάτε ότι…

 

  • Οι εκπαιδευτικές μουσειοσκευές και φάκελοι δανείζονται για χρονικό διάστημα  μέχρι δύο εβδομάδες.
  • Ο εκπαιδευτικός παραλαμβάνει και επιστρέφει το δανειστικό υλικό στο Μουσείο  με δική του ευθύνη.
  • Το εκπαιδευτικό υλικό δανείζεται σε εκπαιδευτικούς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς δωρεάν. Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίησή του από κάποιον που αμείβεται για τη χρήση και επίδειξή του σε μια συγκεκριμένη ομάδα.