Αρχείο Εθνομουσικολογίας

Η πολύπλευρη τεκμηρίωση των αντικειμένων που συλλέγονται έχει ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση ποικίλου υλικού. Η ψηφιοποίηση και η ηλεκτρονική διαχείριση του υλικού αυτού διευκολύνει την αξιοποίησή του στις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις.

Αρχείο Φοίβου Ανωγειανάκη
Το αρχείο του Φοίβου Ανωγειανάκη περιλαμβάνει πολύτιμο πρωτότυπο υλικό γύρω από τη ζωή και το έργο του. Ένα μεγάλο μέρος του αρχείου καταλαμβάνουν οι χειρόγραφες σημειώσεις του, που αποτέλεσαν τη βάση για την συγγραφή του βιβλίου Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Όργανα, καθώς και των μονογραφιών με θέμα το λαγούτο και τα κουδούνια. Το αρχείο ακόμα περιλαμβάνει εκατοντάδες άρθρα του, κυρίως μουσικοκριτικής, τα οποία δημοσιεύθηκαν σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά, την προσωπική του αλληλογραφία, βιογραφικό υλικό, σημειώσεις και έγγραφα που αναφέρονται στη σταδιακή ανάπτυξη της συλλογής μουσικών οργάνων, τη δωρεά αυτής στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς και την ίδρυση του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων.

Αρχείο Δέσποινας Μαζαράκη
Το αρχείο της μουσικολόγου Δέσποινας Μαζαράκη αποτελείται από χειρόγραφες σημειώσεις, δακτυλογραφημένα και χειρόγραφα κείμενα, καταγραφές τραγουδιών στο πεντάγραμμο, τυπωμένες και χειρόγραφες παρτιτούρες, στίχους τραγουδιών, προσωπική αλληλογραφία και φωτογραφίες.

 

Οπτικό αρχείο
Ο κύριος όγκος του αρχείου προέρχεται από τη δωρεά του Φοίβου Ανωγειανάκη και εμπλουτίζεται συνεχώς από την ίδρυσή του Μουσείου το 1991 έως σήμερα. Περιλαμβάνει φωτογραφίες, διαφάνειες, γραμματόσημα και κάρτες με απεικονίσεις ελληνικών λαϊκών και ξένων μουσικών οργάνων, καθώς και φωτογραφίες βυζαντινών τοιχογραφιών με παραστάσεις μουσικών οργάνων από όλη την Ελλάδα.

Ηχοθήκη - βιντεοθήκη
Η ηχοθήκη περιλαμβάνει δίσκους βινυλίου 33 στροφών, κασέτες, συμπαγείς δίσκους με ηχογραφήσεις (πρωτογενείς και δευτερογενείς) ελληνικής και ξένης παραδοσιακής μουσικής. Από την άλλη, η βιντεοθήκη περιλαμβάνει βιντεοσκοπήσεις από επιτόπιες καταγραφές, συναυλίες,  διαλέξεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, που πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων και στον κήπο του Μουσείου.