ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ | ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ | ΑΡΧΕΙΑ & ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ


Το Κεντρικό Κτίριο   Το Τζαμί   Το Λουτρό των Αέρηδων   Κτίριο οδού Πανός 22

Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης φιλοξενεί στους χώρους του την πρώτη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης στην Ελλάδα, η οποία ιδρύθηκε και λειτουργεί από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Η άρρηκτη σχέση του προφορικού λόγου με το λαϊκό πολιτισμό αναπτύσσει τη γόνιμη σχέση ενός Μουσείου Λαϊκής Τέχνης με μια Σχολή Αφήγησης. Η Σχολή διανύει ήδη το δεύτερο χρόνο.

Ορισμένοι από τους βασικούς στόχους της Σχολής είναι :

1. Η πολύπλευρη προσέγγιση της αφηγηματικής τέχνης τόσο σε θεωρητικό όσο και σε εφαρμοσμένο επίπεδο.

2. Η επαφή με βασικές έννοιες της αφηγηματικής τέχνης και της λαϊκής προφορικής παράδοσης.

3. Η ανάπτυξη θεμελιωδών τομέων της αφηγηματικής ικανότητας και επάρκειας των εκπαιδευομένων.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων έχουν κληθεί να διδάξουν πανεπιστημιακοί και καλλιτέχνες με πολυετή πείρα σε τομείς όπως η λαογραφία , κοινωνική ανθρωπολογία, αφήγηση, μουσική, θέατρο, αγωγή της τέχνης του προφορικού λόγου. Στο πλαίσιο συνεργασίας με ευρωπαϊκούς φορείς αφηγηματικής τέχνης και διακεκριμένους ευρωπαίους αφηγητές, η Σχολή έχει συνεργαστεί με τον Γάλλο Bruno de la Salle, πρωτεργάτη της αφηγηματικής τέχνης στην Ευρώπη και ιδρυτή του Centre de Litterature Orale (CLIO).

Στόχος της Σχολής είναι σε κάθε εκπαιδευτικό κύκλο, εκτός από τους Έλληνες διδάσκοντες, να συμμετέχει τουλάχιστον ένας ξένος διακεκριμένος αφηγητής. Στον δεύτερο εκπαιδευτικό κύκλο θα συμμετέχει η Νορβηγίδα Heidi Dahlsveen, αφηγήτρια και καθηγήτρια του τμήματος Storytelling του Πανεμιστημίου Fortellesenteret της Νορβηγίας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναπτύσσεται ήδη από τον Ιανουάριο του 2008 σε τέσσερις κύκλους μαθημάτων που θα ολοκληρωθούν το 2009. Τα μαθήματα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο και τα παρακολουθούν μαθητές διαφόρων ηλικιών που επιλέχτηκαν με τη διαδικασία της συνέντευξης.

Το δεύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που θα υλοποιηθεί από το Σεπτέμβριο 2009 έως τον Ιούνιο 2010, θα συγκροτηθεί τους πρώτους μήνες του 2009. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα

www.e-mythos.gr και στο τηλέφωνο 210 43 13 332.

 
 

Σχεδιασμός & Υλοποίηση:
PostScriptum, information architecture